Wat Playwright bijzonder maakt

Eenvoudiger & sneller testen op alle relevante browsers, webapplicaties en API’s zijn een paar van de redenen waarom Playwright zo in trek is bij veel developers en testers. Daarom in dit blog een overzicht van en hopelijk vooral meer inzicht in de voordelen van het werken met Playwright.

Ongelimiteerde toegang tot de browser

Wat Playwright bijzonder maakt is dat het je nagenoeg ongelimiteerde toegang tot de browser geeft. Je wordt niet langer beperkt door bv. iFrames of API’s van derden. Playwright ondersteunt alle relevante browsers waaronder Google Chrome, Firefox en Safari.

CI/CD

Playwright springt handig in op de vraag naar continuous integration en delivery (CI/CD); controles worden net zo lang, automatisch, uitgevoerd totdat aan alle noodzakelijke voorwaarden is voldaan. Met de ingebouwde auto-wait behoren flaky testen tot het verleden.

Headless testen

Bij het uitvoeren van testen wordt iedere test in een unieke context gedraaid en zijn daardoor volledig geïsoleerd van elkaar. Er is de optie om een enkele test, een reeks testen of alle testen in één keer uit te voeren. Testen kunnen worden uitgevoerd op één of op meerdere browsers. Ze worden standaard headless uitgevoerd; hierbij wordt de front-end van de back-end gescheiden en zie je browser niet bij de testen openen (de resultaten zijn in de terminal te zien).

Kant-en-klare testen

Playwright geeft ook de mogelijkheid kant-en-klare testen te genereren; er worden twee vensters geopend, een browservenster waarin je communiceert met de website die je wilt testen en het Playwright Inspector-venster waar je je testen kunt opnemen, kopiëren, wissen en waarin je de taal van de testen kunt wijzigen.

Verkennen van testen door de Trace Viewer

Tot slot, Playwright Trace Viewer is een GUI-tool waarmee je opgenomen Playwright-sporen van je testen kunt verkennen, wat betekent dat je elke actie van je test kunt doorlopen en visueel kunt zien wat er tijdens elke actie gebeurt [Playwright.dev 2022].

Zelfstudie of training?

Twijfel je nu om zelf aan de slag wil of om toch een trainer inschakelen? Lees meer over zelfstudie versus (in-company) training in dit blog.